Inhoudsopgave

In ons dagelijks leven kunnen we ons vaak overweldigd voelen door gedachten, taken en emoties. Dit kan resulteren in een ‘mind full’, een geest vol met zorgen en stress. Aan de andere kant hebben we ‘mindfulness’, een staat van zijn waarin we aanwezig zijn in het moment, bewust van onze ervaringen zonder overweldigd te raken. Ik, Marlies van Buitengewoon Paardencoaching, wil graag het verschil tussen deze twee toestanden verkennen en hoe paardencoaching je kan helpen de overgang van een ‘mind full’ naar ‘mindful’ te maken.

Wat Betekent ‘Mind Full’?

Een ‘mind full’ hebben betekent dat je geest overvol is, alsof elke gedachte, elk probleem en elke taak tegelijkertijd om aandacht schreeuwt. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, stress en overweldiging. In deze staat is het moeilijk om je te concentreren, beslissingen te nemen of zelfs maar een moment van rust te vinden. Je wordt meegesleurd door de stroming van je gedachten en emoties, zonder een ankerpunt.

Wat Is Mindfulness?

Mindfulness, daarentegen, is het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het is een vorm van mentale training die je helpt om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op een manier die helder, kalm en niet-reactief is. Door mindful te zijn, kun je een stap terugdoen van je gedachten en emoties, ze observeren zonder erdoor meegesleurd te worden. Dit helpt bij het verminderen van stress en bevordert een gevoel van vrede en kalmte.

De Rol van Paardencoaching

Bij Buitengewoon Paardencoaching integreren we mindfulness-principes in onze coachingssessies met paarden. Paarden zijn van nature zeer aanwezig en gevoelig voor hun omgeving, en ze spiegelen vaak de innerlijke staat van de mensen om hen heen. Dit maakt ze uitstekende partners in het oefenen van mindfulness.

Tijdens een sessie paardencoaching word je uitgenodigd om samen met het paard in het moment te zijn. Dit kan een krachtige ervaring zijn die je helpt te herkennen wanneer je ‘mind full’ is en hoe je naar een meer ‘mindful’ staat kunt verschuiven. De directe feedback van het paard helpt je om je bewust te worden van je eigen energie, gedachten en emoties, en leert je hoe je deze kunt beheersen en kalmeren.

Van Mind Full naar Mindful

De overgang van een ‘mind full’ naar een ‘mindful’ staat is geen eenmalige gebeurtenis, maar een voortdurend proces. Het vereist oefening en geduld. Bij Buitengewoon Paardencoaching bieden we je de tools en ondersteuning om deze reis te beginnen en voort te zetten. Door het werken met paarden, gecombineerd met geleide mindfulness-oefeningen, kun je leren hoe je een stap terug kunt doen van de chaos van je geest en meer vrede en helderheid in je leven kunt vinden.

Conclusie

Het leven kan uitdagend zijn, en het is gemakkelijk om verstrikt te raken in een ‘mind full’ van zorgen en stress. Echter, door de principes van mindfulness te omarmen en te oefenen, en met de hulp van de sensitieve natuur van paarden, kun je leren hoe je een meer ‘mindful’ leven kunt leiden.

Deel dit bericht